Cauerov filtar

traži dalje ...

Cauerov filtar, eliptički filtar (engl. Cauer filter; njem. Cauer-Filter, elliptisches Filter; rus. фильтр Кауэра; эллиптический фильтр), elektronički sklop koji se ponaša kao niskopropusni, visokopropusni, pojasnopropusni ili pojasnozaporni filtar s jednoliko valovitim oblikom amplitudno-frekvencijske karakteristike u području propuštanja i u području gušenja. Amplitudno-frekvencijska karakteristika niskopropusnoga filtra određena je izrazom:

\[|H_n(\omega)|=\frac1{\sqrt{1+\varepsilon^2\cdot R_n^2(\omega)}},\]

gdje je R(ω) Čebišovljeva racionalna funkcija n-toga reda, a ε konstanta kojom se određuje amplituda valovitosti. Svi maksimumi frekvencijske karakteristike u području pripuštanja imaju jednaku vrijednost, jednako tako i minimumi, što vrijedi i za područje gušenja. U proračunu se primjenjuju eliptičke funkcije i integrali, pa se stoga i nazivaju eliptičkim filtrima. Nazvan po W. Caueru. → Čebišovljev filtar

CAUEROV FILTAR, amplitudno-frekvencijska karakteristika filtra petoga reda

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

Cauerov filtar. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/851>.