denaturacija

traži dalje ...

denaturacija (engl. denaturation; njem. Denaturation; rus. денатурация), promjena građe neke bjelančevine, pri čem se gube biološka svojstva (enzimsko ili hormonsko djelovanje), smanjuje topljivost (koagulacija, taloženje) i mijenjaju biokemijska i fizikalna svojstva. To je prijelaz iz visokoorganiziranoga stanja molekule u slučajno klupko kidanjem nekovalentnih veza. Prouzročuju je kem. spojevi (kiseline, lužine, organska otapala, deterdženti, enzimi i dr.), te fizikalni učinci (toplina, temperatura, zračenje i dr.). Primjenjuje se pri sirenju mlijeka enzimima ili kiselinama.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

denaturacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 19.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/1168>.