jabučno-mliječno vrenje

traži dalje ...

jabučno-mliječno vrenje (engl. malolactic fermentation; njem. malolaktische Gärung; rus. яблочно-молочнокислое брожение), mikrobna pretvorba jabučne u mliječnu kiselinu i ugljikov dioksid. Sastavni je dio fermentacije vina (osobito crnih), gdje se neugodna i jaka kiselost, kao posljedica visoka udjela jabučne kiseline u moštu, smanjuje pretvorbom jabučne kiseline u mnogo ugodniju mliječnu kiselinu. Odvija se s pomoću bakterija mliječne kiseline koje se nalaze na grožđu (spontana fermentacija) ili su nacijepljene (→ nacjepljivanje) u mošt ili vino (upravljana fermentacija).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

jabučno-mliječno vrenje. Tehnički leksikon (2007), (mrežno izdanje). Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/2819>.