ljuska

traži dalje ...

ljuska (engl. shell; njem. Schale; rus. оболочка), jednostruko ili dvostruko zakrivljena plošna konstrukcija debljine višestruko manje od drugih dviju izmjera. S obzirom na zanemarivu debljinu, oblikom joj dominira središnja (težišna) ploha, koja prema → Gaussovoj zakrivljenosti može biti pozitivno dvostruko zakrivljena (kupolasta ploha), negativno dvostruko zakrivljena (sedlasta ploha) i jednostruko zakrivljena (cilindrična ploha). Prema tvorbi plohe razlikuju se rotacijske ljuske s vertikalnom ili horizontalnom osi rotacije i translacijske ljuske s plohama različitih oblika (često s pravčastim plohama u kojih su izvodnice pravci, npr. rotacijski hiperboloid ili konoid). Ljuske mogu imati i složene oblike. Rubni su elementi nosači različitih oblika koji mogu biti vertikalni ili horizontalni, a vrlo su često složeni od vertikalnih i horizontalnih dijelova. Tako, npr., u cilindričnih ljusaka postoje uzdužni i poprečni rubni elementi. Uzdužni su obično grede koje nose u vertikalnoj ravnini, a poprečni čelne dijafragme. Cilindrične se ljuske prema odnosima duljine i raspona dijafragme razvrstavaju na duge, srednje i kratke. U arhitekturi i građevinarstvu ljuska se najčešće primjenjuje na krovnim konstrukcijama u industrijskim, športskim, izložbenim i drugim građevinama. Obično se gradi od armiranoga betona, rjeđe od drva ili čelika.

LJUSKA, primjeri ploha: a) pozitivno dvostruko zakrivljena ploha, b) negativno dvostruko zakrivljena ploha, c) jednostruko zakrivljena ploha
LJUSKA, crkva u Podgori, autori A. Rožić i D. Ježina, 1964.
LJUSKA, paviljon akvarija u Valenciji arhitekta Felixa Candele

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

ljuska. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/3757>.