želatina

traži dalje ...

želatina (engl. gelatin, gelatine; njem. Gelatine; rus. желатин), bezbojna ili blijedožuta smjesa bjelančevina životinjskoga podrijetla topljivih u vodi. Uglavnom je to denaturirani kolagen. Nastaje kuhanjem goveđih kostiju i vezivnoga tkiva (otpadaka kože) u vodi, te isparivanjem otopine. Bubri u hladnoj vodi, a otapa se pri temperaturama višim od 40 °C. Otopina ima malu viskoznost ovisnu o pH-vrijednosti, koja se hlađenjem postupno povećava i nastaje žele. Upotrebljava se u različitim prehrambenim (puding, sladoled, krema za kolače, žvakaća guma, gumeni bomboni, džemovi), farmaceutskim (kapsule i čepići) i kozmetičkim proizvodima, u fotografskim emulzijama i ljepilima. → denaturacija

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

želatina. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 16.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/5752>.