Saccharomyces

traži dalje ...

Saccharomyces, rod kvasaca koji pripada porodici Saccharomycetaceae. Već se stoljećima koristi u proizvodnji hrane i farmaceutskoj industriji. Potkraj XIX. st. počinje se rabiti u biokemijskim istraživanjima vrenja i metabolizma in vitro, a 1930-ih Ø. Winge i C. Lindegren započinju genetičke studije. Saccharomyces cerevisiae, kvasac toga roda, najvažniji je modelni organizam u → genetičkome inženjerstvu, najtemeljitije istražen eukariot, poznata genoma i životnoga ciklusa, prvi kvasac koji je 1978. genetički transformiran s pomoću → plazmida.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

Saccharomyces. Tehnički leksikon (2007), (mrežno izdanje). Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 29.3.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/6184>.