vaga

traži dalje ...

vaga (engl. balance; njem. Waage; rus. весы), mjerni uređaj za određivanje mase čvrstoga tijela (ili mase kapljevine ili plina u posudi). Glavni je dio vage poluga jednakih ili nejednakih krakova. Masa se mjeri uravnoteživanjem momenta težine tijela i momenta težine utega na krakovima vage, što je vidljivo u ravnotežnome (nultom) položaju poluge. Vagano tijelo i utezi stavljaju se na zdjelice ili podloge obješene ili postavljene na krakovima vage. Vaga jednakih krakova uravnotežuje se → utegom ili utezima, a masa je vaganoga tijela jednaka masi utega. Vaga nejednakih krakova uravnotežuje se utegom ili utezima većinom na duljem kraku. Na vagi s umjerenim krakom (tzv. kantar) uravnotežuje se jednim utegom koji se premješta po kraku dok se ne postigne ravnoteža, a masa se vaganoga tijela očitava na ljestvici kraka. Na vagi sa stalnim omjerom krakova (većinom tzv. decimalna vaga s omjerom 1 : 10) uravnotežuje se utegom ili utezima, a masa je vaganoga tijela jednaka masi utega pomnoženoj s omjerom krakova (npr. 10). Upotrebljavaju se vage u velikom rasponu masa koje se važu i točnosti vaganja, od vrlo preciznih analitičkih vaga za vaganje u dijelovima grama do mosnih vaga za vaganje velikih tereta. Vrlo precizne suvremene vage upravljaju se elektronički, a rezultat se očitava na optoelektroničkom pokazniku. Mnoge se pakovine pri pakiranju važu na automatskim vagama, a rezultat zapisuje na naljepnicama i pohranjuje u računalnom spremniku, ili im se pokreće sljedeći stupanj pakovanja. Vaga s oprugom naziv je → silomjera kojemu je ljestvica umjerena u pripadnim masama.

VAGA, različite konstrukcije: 1 laboratorijska polužna, 2 decimalna, 3 kantar, 4 pod staklenim zvonom, 5 opružna, 6 Robervalova polužna, 7 trgovačka; k - krakovi, G - težine

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

vaga. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/7541>.