aceton-butanolno vrenje

traži dalje ...

aceton-butanolno vrenje (engl. acetone-butanol fermentation; njem. Aceton-Butylalkohol Gärung; rus. ацетон-бутальное брожение), industrijski proces proizvodnje otapala, acetona i butanola anaerobnom razgradnjom, tj. vrenjem šećera s pomoću štapićaste sporogene bakterije Clostridium acetobutylicum. Prije razvoja jeftinijega petrokemijskoga postupka, to je bio jedini izvor acetona i butanola. Mogući je izvor aditiva za bezolovne benzine. Hranjiva podloga (5…7% heksoznih šećera) nakon vrenja (48…60 h, pri 30…32 °C) ima obujamni udio ~ 2% otapala (aceton/butanol/etanol u omjeru 6:3:1), koja se izdvajaju frakcijskom destilacijom.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

aceton-butanolno vrenje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.5.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/aceton-butanolno-vrenje>.