atmosfera, kontrolirana

traži dalje ...

atmosfera, kontrolirana (engl. controlled atmosphere; njem. kontrollierte Atmosphäre; rus. регулируемая газовая среда), atmosfera izmijenjena udjela pojedinih plinova. Primjenjuje se za konzerviranje voća i povrća te nešto manje drugih prehrambenih proizvoda (kobasice, jaja). Često se kombinira s hlađenjem kako bi trajnost proizvoda bila što dulja. Voće i povrće se obično konzervira u atmosferi u kojoj je udio kisika smanjen na 2…3%, a udio ugljikova dioksida povećan na 2…5%. Pritom je važno održavati i odgovarajuću relativnu vlažnost zraka. Kontrolirana atmosfera u hladnim komorama može se uspostaviti: biološkim (prirodnim) putem, automatskim plinskim generatorima, te s pomoću membranskih difuzijskih izmjenjivača plinova.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

atmosfera, kontrolirana. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/atmosfera-kontrolirana>.