azeotropija
traži dalje ...azeotropija (engl. azeotropy; njem. Azeotropie; rus. азеотропия), pojava da smjese nekih tekućina u točno određenom omjeru (azeotropne smjese) vriju pri stalnoj temperaturi i tlaku dajući pare ili destilat jednaka sastava. Azeotropna je smjesa npr. 20,24-postotna vodena otopina klorovodične kiseline, jer se nepromijenjena može predestilirati pri 110 °C. Pri većoj koncentraciji grijanjem iz smjese isparuje najprije klorovodična kiselina, a pri manjoj voda. Azeotropna smjesa 96% etanola i 4% vode vrije pri 78,15 °C i 105 Pa. Takve se smjese ne mogu odvojiti jednostavnom → destilacijom.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
azeotropija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 21.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/azeotropija>.