bistrenje

traži dalje ...

bistrenje (engl. clarifying; njem. Klärung; rus. отстаивание), odvajanje čvrstih čestica od kapljevine primjenom sile teže. Tijekom odvajanja faza ne pojavljuje se granična ploha između suspenzije i bistre kapljevine, jer se čestice talože brzinama ovisnim o njihovim izmjerama, gustoći i obliku. Pri šaržnom taloženju posuda se napuni muljem, a nakon što se on istaloži, dekantira se izbistrena kapljevina te ispusti talog. Kontinuirano taloženje provodi se u uređajima koji imaju grabilice taloga, odvode izbistrene kapljevine preljevnim kanalom, uz stalno dovođenje suspenzije. U kontinuiranim bistricima predviđeno je i miješanje suspenzije s flokulirajućim sredstvima, obično u četvrtastim bazenima s dotokom na jednoj i pretokom na drugoj strani.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

bistrenje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 25.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/bistrenje>.