dezinfekcija

traži dalje ...

dezinfekcija (engl. disinfection; njem. Desinfektion; rus. дезинфекция), postupak uklanjanja i uništavanja mikroorganizama izravnim djelovanjem kem. agensa (dezinficijensa) na njihovu građu i metabolizam. Dezinficira se vodovodna voda, vode za rekreaciju, rashladne vode, radne površine i tehnološka oprema u prehrambenoj industriji nakon što se organske i anorganske nečistoće uklone pranjem, itd. Dezinficijensi trebaju djelovati na vegetativne oblike mikroorganizama, viruse i bakterijske spore, biti stabilni u koncentriranoj i radnoj otopini, ostati učinkoviti pri niskim temperaturama, biti što manje otrovni, nekorozivni, prihvatljivi za okoliš (biorazgradivi), a njihovi ostatci ne smiju utjecati na proizvode. To su najčešće preparati klora, joda, vodikov peroksid i peroksioctena kiselina. Manje se rabe kationski tenzidi, halogenirane karboksilne kiseline, esteri i bigvanidini, jer su postojaniji i teže se ispiru.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

dezinfekcija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 3.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/dezinfekcija>.