dim
traži dalje ...dim (engl. smoke; njem. Rauch; rus. дым), plinoviti proizvod nepotpunoga izgaranja organskih tvari, višefazni sustav (aerosol) s čvrstim česticama ili kapljicama promjera 0,2 μm do 1 mm (čađa, leteći pepeo, kapljice katrana) raspršenim u plinu. Fine čestice ugljika (čađe) daju mu sivu ili crnu boju. Djeluje baktericidno, pa se dim nastao izgaranjem drva upotrebljava za sušenje hrane (meso, riba). Rabi se i za uništavanje gamadi (fumigacija), te u vojne svrhe (dimne zavjese, zamagljivanje). U mnogim je gradovima jedan od glavnih onečišćivača zraka. → dimni plinovi, → ispušni plinovi
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
dim. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 22.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/dim>.