fluidizacija
traži dalje ...fluidizacija (engl. fluidization; njem. Fluidization; rus. ожижение), postupak kojim se sloj krutih čestica u struji plina ili kapljevine (sredstvo za fluidizaciju, tzv. fluidizator) dovodi u stanje lebdjenja, slično kapljevini koja vrije. Provodi se u kolonama jednake površine presjeka i na raspodjelnoj rešetci koja sprečava propadanje zrnatoga materijala, te oblikom i brojem otvora omogućuje željenu raspodjelu fluida. Pri velikim brzinama protjecanja kapljevine, kada se sloj krutih čestica jednoliko širi povećanjem brzine, pojavljuje se partikulativna fluidizacija. U plinu se pojavljuje već pri manjim brzinama, a pri većima nastupa agregativna fluidizacija s kontinuiranom (emulzijskom) i diskontinuiranom (mjehurastom) fazom. Stanje → fluidiziranoga sloja predviđa se uz pomoć → Froudeove značajke, pa je tako fluidizacija partikulativna za Fr < 1, a agregativna za Fr > 1. Ako je fluidizator kapljevina, vrijednosti su Froudeove značajke vrlo malene. Fluidizacijom se bitno poboljšava kontakt čestica i fluidizatora, pa se u fluidiziranom sloju pospješuju kem. reakcije i katalitički procesi, izgaranje, izmjena topline i sušenje. Rabi se pri miješanju, prženju, za odvajanje i transport čestica i sl. U prehrambenoj se industriji primjenjuje za sušenje i zamrzavanje komadića hrane u toplinski izoliranim uređajima, tzv. komorama. Svaki je komadić hrane osušen (ili zamrznut) samostalno, te ima dobra organoleptička svojstva.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
fluidizacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 8.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/fluidizacija>.