HTST

traži dalje ...

HTST (akr. od engl. High Temperature–Short Time: visoka temperatura–kratko vrijeme), kratkotrajna toplinska sterilizacija visokom temperaturom. Primjenjuje se za tekuće i polutekuće namirnice (obično za mlijeko ili sladoledne smjese) prije punjenja u ambalažu. Provodi se u pločastim ili cijevnim  → izmjenjivačima topline, pri temperaturama koje su više od normirane (121,1 °C), u rasponu 130…140 °C. Traje svega nekoliko sekunda, a sterilizirani proizvod je vrlo dobre kakvoće, jer se povišenjem temperature sterilizacije za 10 °C brzina uništenja mikroorganizama ubrzava 10 puta, dok se istodobno odvijanje nepoželjnih kem. reakcija ubrzava samo 2…3 puta.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

HTST. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 14.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/htst>.