HTST
traži dalje ...HTST (akr. od engl. High Temperature–Short Time: visoka temperatura–kratko vrijeme), kratkotrajna toplinska sterilizacija visokom temperaturom. Primjenjuje se za tekuće i polutekuće namirnice (obično za mlijeko ili sladoledne smjese) prije punjenja u ambalažu. Provodi se u pločastim ili cijevnim → izmjenjivačima topline, pri temperaturama koje su više od normirane (121,1 °C), u rasponu 130…140 °C. Traje svega nekoliko sekunda, a sterilizirani proizvod je vrlo dobre kakvoće, jer se povišenjem temperature sterilizacije za 10 °C brzina uništenja mikroorganizama ubrzava 10 puta, dok se istodobno odvijanje nepoželjnih kem. reakcija ubrzava samo 2…3 puta.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
HTST. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 14.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/htst>.