katran
traži dalje ...katran (engl. tar; njem. Teer; rus. дëготь, смола), gusta, viskozna, crna kapljevina, složena smjesa ugljikovodika nastala termičkom razgradnjom prirodnih organskih tvari (ugljen, drvo i sl.), te kondenzacijom hlapljivih produkata njihove destruktivne, suhe destilacije. Sastav i svojstva ovise o ishodišnom materijalu, temperaturi dobivanja te postupku kondenzacije. Razlikuju se drvni katran (→ katran, drvni) i ugljeni katrani (→ katran kamenoga ugljena, → katran smeđega ugljena, → katran, švelni). Drvni katran poznat je od pretpovijesti kao sporedni proizvod karbonizacije drva. Ugljeni katrani pojavili su se s postupkom → koksiranja, od kada se rabe kao gorivo, sredstvo za zaštitu drva, metala i za impregnaciju krovne ljepenke. Katran se prerađuje frakcijskom destilacijom, čemu prethodi uklanjanje vode zagrijavanjem pod tlakom. Voda ekspandira u koloni za dehidraciju, pri čem se otpari i lako katransko ulje vrelišta nižega od 180 °C. Destilat se kondenzira, a ulje se u posebnom separatoru odvoji od vodenoga sloja. Dehidrirani se katran pod tlakom zagrijava na temperaturu na kojoj otpare preostali hlapljivi sastojci (srednje katransko ulje vrelišta 180…230 °C i teško katransko ulje vrelišta višega od 230 °C), nakon čega preostaje katranska smola. Destilacija se provodi kontinuiranim postupcima kako bi udjeli vrednijih frakcija, katranskih ulja, bili što veći, a pojedine se frakcije izdvajaju rektifikacijom. Katranska ulja i smole važne su sirovine u organskoj kem. industriji (npr. za proizvodnju benzena, anilina, fenola, naftalena, antracena, ulja za loženje i sl.).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
katran. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/katran>.