koncentrat

traži dalje ...

koncentrat (engl. concentrate; njem. Konzentrat; rus. концентрат), 1. u kem. tehnologiji, zgusnut korisni ostatak koji zaostaje nakon djelomičnoga uklanjanja otapala iz otopine. – 2. u prehrambenoj tehnologiji, tekuća ili polutekuća namirnica s visokim udjelom suhe tvari, obično oko 50...70% (npr. koncentrati rajčice, mlijeka, te voćni, šećerni i mesni koncentrati koji se rabe kao sirovine u proizvodnji drugih prehrambenih proizvoda). Najveća koncentracija suhe tvari postiže se → uparivanjem, a najmanja  → koncentriranjem membranskim procesima. – 3. u rudarstvu, koristan sastojak, tj. mineral dobiven iz rude odvajanjem jalovine pri oplemenjivanju mineralnih sirovina.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

koncentrat. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 24.3.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/koncentrat>.