koncentrat
traži dalje ...koncentrat (engl. concentrate; njem. Konzentrat; rus. концентрат), 1. u kem. tehnologiji, zgusnut korisni ostatak koji zaostaje nakon djelomičnoga uklanjanja otapala iz otopine. – 2. u prehrambenoj tehnologiji, tekuća ili polutekuća namirnica s visokim udjelom suhe tvari, obično oko 50...70% (npr. koncentrati rajčice, mlijeka, te voćni, šećerni i mesni koncentrati koji se rabe kao sirovine u proizvodnji drugih prehrambenih proizvoda). Najveća koncentracija suhe tvari postiže se → uparivanjem, a najmanja → koncentriranjem membranskim procesima. – 3. u rudarstvu, koristan sastojak, tj. mineral dobiven iz rude odvajanjem jalovine pri oplemenjivanju mineralnih sirovina.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
koncentrat. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 24.3.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/koncentrat>.