mikrobni polisaharidi

traži dalje ...

mikrobni polisaharidi (engl. microbial polysacharides; njem. mikrobische Polysacharide, biologische Polysacharide; rus. микробиологические полисахариды), jednostavni ili složeni polisaharidi (ksantan, dekstran, alginat, kurdlan, gelan, skleroglukan, pululan) koje proizvode neke bakterije, alge ili gljive u biotehnološkim procesima. Nagomilavaju se kao rezervni materijal stanica, sastojak su staničnih stijenka ili se kao gumaste ili sluzave tvari spontano izlučuju iz stanica. Proizvode se industrijski i primjenjuju u prehrambenoj industriji, farmaceutici, kozmetici i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

mikrobni polisaharidi. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 28.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/mikrobni-polisaharidi>.