mljevenje

traži dalje ...

mljevenje (engl. milling, grinding; njem. Vermahlung, Schrotung, Mahlen; rus. дробление, измельчение), mehaničko usitnjivanje zrna čvrstoga materijala do prikladne veličine. Najčešće je drugi stupanj usitnjivanja čestica nakon → drobljenja. Provodi se u → mlinovima, a može biti suho i mokro, te šaržno ili kontinuirano, ovisno o omjeru mase obrađene tvari i vremena obrađivanja, tzv. mjerilu i namjeni postupka. Šaržni su postupci uglavnom manjega mjerila (najčešće 2,5 kg/s ili manje). Omjer između izmjera ulazne i izlazne čestice, tzv. redukcijski omjer mjera je uspješnosti mljevenja, pa upućuje na moguću potrebu mljevenja u više stupnjeva. U prehrambenoj se industriji i biotehnološkoj proizvodnji primjenjuje za usitnjivanje sirovina (žitarica, slada, gomoljika, voća, leguminoza, uljarica, kave, maka, celuloznih otpadaka itd.), a dobiveno se brašno, krupica, prekrupa, pulpa i dr. izravno rabe za prehranu ili prerađuju u pekarske i konditorske proizvode, ulje, pivo,etanol, žitne i voćne rakije, itd.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

mljevenje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 29.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/mljevenje>.