monosaharidi

traži dalje ...

monosaharidi (engl. monosaccharides; njem. Monosacharide; rus. моносахариды), najjednostavnija skupina ugljikohidrata, tzv. jednostavni šećeri. Razvrstaju se prema broju ugljikovih atoma u molekuli (C= trioze, C= tetroze, C= pentoze, C= heksoze, C= heptoze), preme konfiguraciji na C-1 i C-2 atomu (aldoze imaju aldehidnu, a ketoze keto-skupinu), prema vodikovu atomu na položaju 1 (iznad prstena je α-oblik; ispod prstena β-oblik), itd. U slobodnom obliku aldehidna skupina (–CHO) ili keto-skupina (>C=O) imaju reducirajuća svojstva i daju pozitivnu reakciju u kem. metodi dokazivanja reducirajućih šećera (Fehlingova metoda). Najčešći su izvori ugljika za biotehnološke procese.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

monosaharidi. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 11.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/monosaharidi>.