pufer
traži dalje ...pufer (engl. buffer; njem. Puffer; rus. буфер), vodena otopina slabih kiselina i njihovih soli (npr. octene kiseline i natrijeva acetata) ili slabih baza i njihovih soli (npr. amonijeva hidroksida i amonijeva klorida), stalne pH-vrijednosti. Razrjeđivanjem ili dodavanjem manje količine jake kiseline ili jake baze u pufer povećava se količina istovrsnih iona u otopini, čime se smanjuje disocijacija i djelomično neutralizira slaba kiselina ili slaba baza, a pH pufera neznatno se mijenja. Rabi se u laboratorijima za pripremu otopina s poznatom pH-vrijednošću, u medicini, biotehnologiji, te prehrambenoj industriji. Krv i stanične tekućine u živim organizmima prirodni su puferi.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
pufer. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/pufer>.