rafinacija

traži dalje ...

rafinacija (engl. refining; njem. Raffination; rus.очистка, рафинирование, аффинаж), pročišćivanje sirovina ili tehničkih proizvoda različitim postupcima, najčešće izdvajanjem nepoželjnih sastojaka. Primjenjuje se u prehrambenoj industriji u proizvodnji šećera, ulja i masti, a najviše u metalurgiji za uklanjanje primjesa iz metala. Nakon destilacije, likvacije, kemijske ili elektrolitičke rafinacije (→ elektrometalurgija), primjese prelaze u novu fazu (rafinacijska faza) koja se ne miješa s metalom. Destilacija se provodi pri atmosferskom tlaku (npr. destilacija cinka i kadmija) ili pod sniženim tlakom (npr. odvajanje cinka iz olova ili iz srebrne pjene). Plinovi otopljeni u metalu uklanjaju se rasplinjivanjem metala u vakuumu (vakuumiranje). Pri kemijskoj rafinaciji osnovnomu se metalu dodaje reagens (npr. kisik iz zraka u proizvodnji čelika ili sumpor za uklanjanje nekih primjesa iz bakra i olova) koji s jednom ili više primjesa tvori spoj gotovo netopljiv u metalu, pa se izdvaja u trosku. Likvacija se zasniva na temperaturnoj ovisnosti topljivosti primjesa u osnovnome metalu, pa se primjese izdvajaju snizivanjem temperature rastaljenoga metala gotovo do njegova tališta (npr. izdvajanje bakra iz olova, željeza iz cinka ili kositra), ili tzv. zonalnim taljenjem koje se zasniva na različitoj ravnotežnoj topljivosti primjesa u rastaljenome i u čvrstome metalu.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

rafinacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 17.6.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/rafinacija>.