Salmonella
traži dalje ...Salmonella, štapićasta, gram-negativna patogena bakterija iz porodice Enterobacteriaceae. Tijekom rasta proizvodi toksine koji remete ionsku ravnotežu kloridnih i bikarbonatnih iona u mukoznim stanicama crijeva. Za optimalan rast potrebna joj je pH-vrijednost 7 i temperatura 37 °C. Prouzročuje trovanje ljudi hranom (najčešće mesom, mlijekom i jajima zaraženih životinja). Pasterizacijom mlijeka, te toplinskom obradbom jaja i mesa smanjuje se mogućnost trovanja (temperatura 56 °C uništava bakterije za 20…30 min, a 71,7 °Cza 15 sekunda). Vrsta Salmonella tiphymurium modelni je mikroorganizam u laboratorijskim istraživanjima bakterijskoga → genoma, a uz pomoć → genetičkim inženjerstvom posebno konstruiranih sojeva provodi se biotest, tzv. Amesov test (nazvan po B. N. Amesu), kojim se određuje je li neka tvar (čista tvar, mješavina tvari ili uzorak iz okoliša) → mutageno sredstvo.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
Salmonella. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/salmonella>.