sirutka

traži dalje ...

sirutka (engl. whey; njem. Molke; rus. сыворотка), tekućina koja preostaje nakon grušanja mlijeka pri proizvodnji sira. Sadržava ~6% suhe tvari koju pretežito čini mliječni šećer laktoza (~70%), a ostatak su bjelančevine bogate esencijalnim aminokiselinama, mineralne tvari, vitamini i mast. Djelovanjem enzima nastaje slatka, a djelovanjem kiseline kisela sirutka. Zbog malena udjela suhe tvari, sirutka se obično prevodi u koncentrirani oblik (koncentrat sirutke) ili se suši (sirutka u prahu). Rabi se u proizvodnji mliječnih, konditorskih, pekarskih i drugih proizvoda.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

sirutka. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/sirutka>.