sušenje, sublimacijsko
traži dalje ...sušenje, sublimacijsko, liofilizacija (engl. freeze-drying; njem. Gefriertrocknung; rus. высушивание возгонкой), sušenje prethodno zamrznuta materijala izravnim isparivanjem leda u vodenu paru. Odvija se u komori za sušenje, pri temperaturi –20 °C ili nižoj, uz sniženi tlak. Tako se stvaraju uvjeti za sublimaciju kojom se uklanja sva slobodna voda iz materijala. Slijedi izotermna desorpcija na temperaturi 30...60 °C i uz snižen tlak, tijekom koje se uklanja vezana voda, sve dok u materijalu ne preostane ~1% vode. Sublimacijsko je sušenje skupo i dugotrajno, ali se postiže najbolja kakvoća osušenoga materijala (porozne je strukture i lako se rehidratira). Njime se mogu dugo potpuno očuvati sva bitna biološka svojstva enzima, hormona, antibiotika, vitamina, pojedinih sastojaka krvi, imunobioloških pripravaka (antigena, označenih i neoznačenih antitijela), te hranljive tvari u namirnicama. Većina mikroorganizama preživljava sublimacijsko sušenje, pa se primjenjuje za čuvanje kultura patogenih i korisnih mikroorganizama, koji služe kao reprezentativni sojevi u mikrobiološkim istraživanjima, za pripravu cjepiva, u proizvodnji kvasca, alkohola, piva, vitamina, antibiotika i i dr. Tako se suše hiperimuni serumi, te meso, povrće i voće za proizvodnju dječje hrane. U podmorskoj se arheologiji primjenjuje za uklanjanje vode iz arheološke kože ili drva, koje bi sušenje običnim isparivanjem moglo uništiti.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
sušenje, sublimacijsko. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/susenje-sublimacijsko>.