alge

traži dalje ...

alge (engl. algae; njem. Algen; rus. водоросли), mnogobrojni jednostanični ili jednostavni višestanični vodeni organizmi, sa staničnom jezgrom i sposobnošću fotosinteze, koji iz anorganskih tvari sintetiziraju organske spojeve potrebne za rast viših organizama. Prema boji razlikuju se modrozelene alge (Cyanophyta), crvene alge (Rhodophyta), zlatne alge (Chrysophyceae), smeđe alge (Phaeophyceae), zelene alge (Chlorophyta), te bičaši, kremenjašice i jarmašice. Važan su izvor kisika na Zemlji i osnovna hrana mnogim vodenim organizmima. Ljušturice izumrlih kremenjašica prerađuju se i rabe kao pomoćno filtracijsko sredstvo (tzv. infuzorijska ili → dijatomejska zemlja). Uz pomoć crvenih alga proizvode se prirodne gume (→ agar, agaroza, alginat, karagenan) za raznolike primjene. Umjetno uzgojene alge ljudska su ili riblja hrana, izvor pigmenata, lipida i bjelančevina, ili se upotrebljavaju kao biološko gnojivo u proizvodnji riže.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

alge. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 29.3.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/alge>.