aromatičnost

traži dalje ...

aromatičnost (engl. aromaticity; njem. Aromatizität; rus. ароматичность), svojstvo prstenastih konjugiranih poliena, izraženo iznimnom stabilnošću, u odnosu na odgovarajuće nekonjugirane spojeve. Temeljni je aromatski spoj → benzen, koji sadržava šest ugljikovih atoma u prstenu. Klasična formula (Kekuléova struktura) ima izmjenično poredane jednostruke i dvostruke C–C veze. Ta su svojstva posljedica delokalizacije elektrona u π-orbitalama preko cijeloga prstena. Pokazuju ih i neki → heterociklički spojevi (npr. piridin), kao i neki nebenzenoidni spojevi (npr. azulen). Aromatsko se svojstvo može otkriti primjenom nuklearne magn. rezonancije. → aromatski spojevi,  → veza, kemijska

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

aromatičnost. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 13.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/aromaticnost>.