biotehnologija

traži dalje ...

biotehnologija

(engl. biotechnology; njem. Biotechnologie; rus. биотехнология), znanstvena disciplina o biološkim procesima koji se primjenjuju za proizvodnju i pretvorbu tvari, a provode se uz pomoć biokatalizatora, tj. enzima (enzimska tehnologija), mikroorganizama, osobito bakterija i kvasaca (mikrobna tehnologija), te životinjskih i biljnih stanica. Povezuje prirodne znanosti (genetiku, molekularnu biologiju, biokemiju, biologiju stanica, itd.) s tehničkim disciplinama (kem. inženjerstvom, informacijskom tehnologijom, robotikom i sl.). Tradicionalna biotehnologija bavi se proizvodnjom fermentirane hrane i pića (pivo, vino, mliječno-kiseli proizvodi, kvasac, ocat), etanola, organskih kiselina, enzima, antibiotika, te obradbom otpadnih voda i čvrstoga otpada. Nova biotehnologija zasniva se na stvaranju i uporabi → genetički preinačenih organizama za industrijsku proizvodnju bjelančevina jednostaničnih organizama, biološki aktivnih peptida, cjepiva i lijekova, a uključuje i primjenu hibridoma za proizvodnju monoklonskih protutijela za medicinsku dijagnostiku i terapiju. → biokemijsko inženjerstvo

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

biotehnologija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 2.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/biotehnologija>.