čista kultura

traži dalje ...

čista kultura (engl. pure culture; njem. Reinkultur; rus. чистая культура), kultura mikroorganizama koja sadržava stanice samo jedne vrste ili soja, dobivena umnožavanjem jedne stanice izdvojene posebnim mikrobiološkim metodama (Kochova i Lindnerova metoda, postupak s mikromanipulatorom). Može se čuvati ograničeno vrijeme (15…30 dana) u tekućim ili na čvrstim hranjivim podlogama u hladnjaku na temperaturi + 4 °C. Za dulje čuvanje treba se prevesti u trajnu kulturu (liofilizacijom ili zamrzavanjem pri temperaturi – 60 °C ili nižoj). Primjenjuje se kao cjepivo za nacjepljivanje hranjivih podloga u biotehnološkoj proizvodnji. →  mikromanipulator,  →  sušenje, sublimacijsko

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

čista kultura. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 3.7.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/cista-kultura>.