dezodorizacija
traži dalje ...dezodorizacija (engl. deodorization; njem. Desodorierung; rus. дезодорация), prekrivanje postojećega neugodnoga mirisa jačim i ugodnijim mirisima, ili uklanjanje sastojaka neugodna okusa i mirisa. Provodi se s pomoću vodene pare, vakuuma ili aktivnoga ugljena. Pri → rafinaciji ulja u prehrambenoj industriji rabi se destilacija vodenom parom, uz visoku temperaturu radi povećanja hlapljivosti spojeva i snižen tlak radi sprečavanja oksidacije ulja, pri čem se uklanjaju slobodne masne kiseline, razvijeni peroksidi, i povećava stabilnost. Primjenjuje se nakon neutralizacije i bijeljenja ulja.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
dezodorizacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 22.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/dezodorizacija>.