rafinacija ulja

traži dalje ...

rafinacija ulja (engl. refining of oil; njem. Raffinationder Öle; rus. рафинирование масла), uklanjanje nepoželjnih sastojaka (spojevi koji stvaraju talog, spojevi nastali razgradnjom ulja ili drugih sastojaka pri skladištenju ili preradbi sjemena, te ostataka kemikalija dodanih tijekom rasta biljke ili preradbe) iz ulja. Za to se primjenjuju neutralizacija (uklanjanje slobodnih masnih kiselina), bijeljenje (uklanjanje boje i drugih nepoželjnih spojeva), vinterizacija (uklanjanje sastojaka koji prouzročuju zamućenje ulja pri nižim temperaturama), → dezodorizacija i → bistrenje (hlađenje i filtriranje ulja). Prethodno se provodi predrafinacija ili degumiranje, čime se uklanjaju sastojci koji stvaraju talog. Ulja dobivena → ekstrakcijom s organskim otapalima obvezno se rafiniraju, dok se ulja dobivena mehaničkim postupcima (npr. maslinovo ulje, bučino ulje i druga hladnoprešana ulja) ne rafiniraju. Rafinacijom se gubi dio vrijednih sastojaka kao što su → antioksidansi, vitamini i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

rafinacija ulja. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/rafinacija-ulja>.