kuhinjska sol

traži dalje ...

kuhinjska sol, morska sol, kamena sol (engl. common salt, rock salt; njem. Kochsalz, Steinsalz; rus. поваренная соль), natrijev klorid, NaCl. Bezbojna kristalna čvrsta tvar, topljiva u vodi i vrlo slabo topljiva u etanolu. U prirodi se nalazi u obliku minerala halita, tj. kamene soli (velike podzemne naslage u Njemačkoj i Poljskoj), u prirodnim slanim vodama i u morskoj vodi. Dobiva se uparivanjem ili zamrzavanjem morske vode u plitkim bazenima (u Hrvatskoj se solane nalaze na Pagu, u Ninu i Stonu), kopanjem u rudnicima kamene soli, ili iz podzemnih zaliha slane vode. Upotrebljava se u kem. industriji kao sirovina za proizvodnju klora, natrija i natrijevih spojeva (npr. u → Solvayevu postupku za dobivanje natrijeva karbonata, Na2CO3, ili → Castner-Kellnerovu postupku za dobivanje natrijeve lužine, NaOH), u kožarstvu i bojadisarstvu, za dobivanje rashladnih smjesa ( → rasolina), u medicini, kao konzervans i dodatak jelima (oko 7% ukupne svjetske proizvodnje) i dr. Važna je u biološkim sustavima zbog održavanja ravnoteže natrijevih i kalijevih iona.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

kuhinjska sol. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 21.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/kuhinjska-sol>.