rasolina
traži dalje ...rasolina, rasol, salamura (engl. brine, pickle, cure; njem. Pökel, Salzbrühe; rus. рассол), 1. vodena otopina kuhinjske soli ili etilenglikola ili propilenglikola koja se rabi kao medij za prijenos topline u rashladnim uređajima. – 2. suha smjesa ili vodena otopina kuhinjske soli ili šećera, uz dodatak askorbinske kiseline, → octa, ponekad nitrita, nitrata, polifosfata i začina (papar, kumin, lovor) za ograničeno konzerviranje (tj. sprječavanje kvarenja) povrća, ribe i → mesa. – 3. vodena otopina natrijeva ili kalcijeva klorida, ili mješavina suhoga natrijeva klorida i vodene otopine kalcijeva klorida kojom se zimi posipaju kolnici kako bi se spriječilo smrzavanje.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
rasolina. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/rasolina>.