rasolina

traži dalje ...

rasolina, rasol, salamura (engl. brine, pickle, cure; njem. Pökel, Salzbrühe; rus. рассол), 1. vodena otopina kuhinjske soli ili etilenglikola ili propilenglikola koja se rabi kao medij za prijenos topline u rashladnim uređajima. – 2. suha smjesa ili vodena otopina kuhinjske soli ili šećera, uz dodatak askorbinske kiseline, → octa, ponekad nitrita, nitrata, polifosfata i začina (papar, kumin, lovor) za ograničeno konzerviranje (tj. sprječavanje kvarenja) povrća, ribe i → mesa. – 3. vodena otopina natrijeva ili kalcijeva klorida, ili mješavina suhoga natrijeva klorida i vodene otopine kalcijeva klorida kojom se zimi posipaju kolnici kako bi se spriječilo smrzavanje.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

rasolina. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 19.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/rasolina>.