kvasci

traži dalje ...

kvasci (engl. yeasts; njem. Hefen; rus. дрожжи), nemicelijske, jednostanične mikroskopske gljive, kuglasta ili jajolika oblika (promjer 5…8 μm) koje se razmnožavaju pupanjem ili dijeljenjem (fisijom). Pripadaju carstvu gljiva. Za tehničku su primjenu najvažniji rodovi → Saccharomyces, Torulopsis i Candida. Uzgajaju se u pogonima za proizvodnju kvasaca na raznovrsnim → hranidbenim podlogama (melasa, sirutka, sulfitne lužine, n-parafini, hidrolizati drva itd.), ili se dobivaju kao sporedni proizvod u proizvodnji → piva, → vina i etanola. Iz biomase kvasaca proizvode se ekstrakti, proteinski hidrolizati, a izdvajaju enzimi, vitamini i dr. →  Kluyveromyces fragilis

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

kvasci. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 16.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/kvasci>.