pivo
traži dalje ...pivo (engl. beer; njem. Bier; rus. пиво), alkoholno piće s malim udjelom alkohola (obujamno ~5%) i ugljikova dioksida (više od 0,5%), te svojstvene hmeljne arome i gorčine. Proizvodi se alkoholnim vrenjem pivske → sladovine (smjesa samljevenoga slada, neslađenih žitarica i → hmelja s vodom različite tvrdoće, tj. vodeni ekstrakt pripravljen enzimskom hidrolizom škrobne komine) uz pomoć čistih i mješovitih kultura → pivskoga kvasca. Prema načinu proizvodnje razlikuju se dva osnovna tipa piva: kontinentalno (lagersko, bečko, dortmundsko, münchensko, plzenjsko, samostansko) i englesko pivo (→ ale). Prema boji (ovisi o vrsti upotrijebljena ječmenoga → slada) pivo može biti svijetlo, tamno i crno. Osim ječma, za proizvodnju slada upotrebljava se pšenica (nastaje pšenično pivo svojstvena kiselkasta okusa) i proso (afričko pivo pombe koje se proizvodi uz pomoć kvasca Schizosaccharomyces pombe).
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
pivo. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/pivo>.