pivo

traži dalje ...

pivo (engl. beer; njem. Bier; rus. пиво), alkoholno piće s malim udjelom alkohola (obujamno ~5%) i ugljikova dioksida (više od 0,5%), te svojstvene hmeljne arome i gorčine. Proizvodi se alkoholnim vrenjem pivske → sladovine (smjesa samljevenoga slada, neslađenih žitarica i → hmelja s vodom različite tvrdoće, tj. vodeni ekstrakt pripravljen enzimskom hidrolizom škrobne komine) uz pomoć čistih i mješovitih kultura → pivskoga kvasca. Prema načinu proizvodnje razlikuju se dva osnovna tipa piva: kontinentalno (lagersko, bečko, dortmundsko, münchensko, plzenjsko, samostansko) i englesko pivo (→ ale). Prema boji (ovisi o vrsti upotrijebljena ječmenoga →  slada) pivo može biti svijetlo, tamno i crno. Osim ječma, za proizvodnju slada upotrebljava se pšenica (nastaje pšenično pivo svojstvena kiselkasta okusa) i proso (afričko pivo pombe koje se proizvodi uz pomoć kvasca Schizosaccharomyces pombe).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

pivo. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.1.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/pivo>.