lecitin

traži dalje ...

lecitin (engl. lecithin; njem. Lecithin; rus. лецитин), složena mješavina fosfolipida, ugljikohidrata, ulja i drugih lipidnih spojeva. Važan je sastojak lipoproteina, tvari koje tvore stanične membrane. Prvi put ga je 1850. iz žumanca jajeta izolirao franc. znanstvenik M. Gobley. Za tržište se lecitin na taj način rijetko proizvodi zbog skupa postupka, nego se dobiva isplativijom preradbom sojina ulja. Lecitin ili njegove frakcije rabe se u kozmetičkim, farmaceutskim i tehničkim proizvodima, a u prehrambenoj se industriji primjenjuje kao → emulgator. → lipidi

 

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

lecitin. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/lecitin>.