limunska kiselina

traži dalje ...

limunska kiselina, citronska kiselina (engl. citric acid; njem. Zitronensäure; rus. лимонная кислота), bijela, kristalna organska kiselina, topljiva u vodi. Sastojak je voća i važan međuproizvod TCA-ciklusa (ciklus trikarbonskih kiselina ili Krebsov ciklus limunske kiseline), u kojem se u živim stanicama uz prisutnost kisika razgrađuju svi ugljikohidrati do vode i ugljikova dioksida, pri čem nastaju spojevi bogati energijom. Nekada se proizvodila izdvajanjem iz južnoga voća, a danas biotehnološkim postupkom uz pomoć plijesni Aspergillus niger. Odvijanje TCA-ciklusa zaustavlja se metaboličkim inhibitorima ili se primjenjuju mutirani sojevi plijesni, pa se proizvodi samo limunska kiselina i izlučuje se iz stanica u podlogu. Djeluje antimikrobno i antioksidativno, pa se u prehrambenoj industriji rabi kao aditiv (E 330), a u kozmetičkim preparatima i u proizvodnji vina za prilagođivanje kiselosti i dezinfekciju.  → aditivi

LIMUNSKA KISELINA, strukturna formula

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

limunska kiselina. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 20.5.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/limunska-kiselina>.