aditivi

traži dalje ...

aditivi (engl. additives; njem. Additives; Zusatzstoffe; rus. допольнительные агенты, аддитивы), tvari točno poznata kem. sastava koje se dodaju nekim proizvodima radi poboljšanja ili stabilizacije njihovih svojstava. U prehrambenoj se tehnologiji prije uporabe nekoga aditiva u namirnicama provode vrlo stroga ispitivanja, pa je vjerojatnost štetnoga djelovanja vrlo malena. Ne smiju se upotrebljavati kao nadomjesci ili za prikrivanje loše kakvoće hrane. Mogu biti prirodni spojevi, spojevi identični prirodnim, ili sintetski spojevi. Prema načinu djelovanja svrstani su u 29 skupina: bojila, → konzervansi, → antioksidansi, → emulgatori, stabilizatori, regulatori kiselosti, arome, pojačivači okusa, zaslađivala i dr. Svaki aditiv ima naziv ili broj s predmetkom E (za Europu), što se označuje na proizvodu u koji je dodan. Uporaba aditiva u namirnicama zakonski je propisana. U tekstilnoj se tehnologiji dodaju u malim količinama (1…2% masenoga udjela) u talinu ili otopinu za kem. ispredanje umjetnih vlakana radi uklanjanja nekih nedostataka i poboljšanja svojstava vlakana. Takva su bojila i pigmenti, omekšivači, sredstva za smanjenje sjaja, gorivosti i sklonosti tekstila nabijanju statičkim elektricitetom, sredstva za povećanje otpornosti na starenje djelovanjem ultraljubičastoga zračenja i dr. U strojarstvu se dodaju → mazivima radi postizanja antioksidacijskih, deterdžentnih protuhabajućih svojstava, otpornosti na starenje i koroziju, bolje raspršivosti i dr.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

aditivi. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 18.5.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/aditivi>.