maslac
traži dalje ...maslac (engl. butter; njem. Butter; rus. масло), mliječni prehrambeni proizvod, emulzija tipa voda u ulju, u kojoj je vodena faza raspršena u mliječnoj masti u obliku finih kapljica. Stabilnost emulzije održavaju prirodni → emulgatori kazein i fosfolipidi. Nastaje bućkanjem i gnječenjem vrhnja, a sadržava ~ 80% mliječne masti i najviše 16% vode, s dodatkom soli ili bez nje. Mliječna mast sadržava gotovo sve masne kiseline iz homolognoga niza zasićenih (C4…C22) i jednostruko nezasićenih (C10…C22) masnih kiselina. Udio pojedinih masnih kiselina mijenja se i ovisi o ishrani krava, ali je udio zasićenih masnih kiselina uvijek veći (više od 60%) od udjela nezasićenih. Sadržava vitamin A, ß-karoten (prekursor vitamina A) i vitamin D, a udjeli su različiti u maslacu proizvedenu tijekom zimskih ili ljetnih mjeseci. → emulzija, → mliječne prerađevine
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
maslac. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 28.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/maslac>.