mikrobne bjelančevine

traži dalje ...

mikrobne bjelančevine, bjelančevine jednostaničnih mikroorganizama, mikrobni proteini (engl. microbial proteins, single cell protein; njem. mikrobielle Proteine, mikrobielle Eiweissen; rus. белок одноклеточных организмов), opći naziv za mikrobne biomase (kvasci, bakterije, gljive i alge) bogate bjelančevinama. Proizvode se aerobno, submerznim uzgojem mikroorganizama u hranidbenim podlogamakoje kao izvor ugljika sadržavaju različite → supstrate (melasa, sirutka, sulfitna lužina, n-alkani, metan, metanol itd.). Iz podloge se izdvajaju separacijom, peru, toplinski razgrađuju i suše. Osim bjelančevina, sadržavaju ugljikohidrate, masti, vitamine i minerale. Razlikuju se po udjelu sastojaka, mikrobiološkoj čistoći te području primjene. Izravno se rabe u prehrambenoj industriji i industriji krmiva, kao izvor bjelančevina ili kao sirovina za dobivanje koncentrata bjelančevina, ekstrakata, enzimskih i vitaminskih pripravaka, itd. → kvasci

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

mikrobne bjelančevine. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 2.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/mikrobne-bjelancevine>.