ocat

traži dalje ...

ocat, kvasina (engl. vinegar; njem. Essig; rus. уксус), vodena otopina octene kiseline (maseni udio 4…9%, ovisno o vrsti) dobivena mikrobnom pretvorbom (oksidacijom) etanola u različitim prirodnim ili umjetnim supstratima (npr. jabučnjak, vino, → pivo, razrijeđena vodena otopina etanola, itd.). Živežna je namirnica koja se rabi za ograničeno konzerviranje hrane ili kao začin. Nazivi na tržištu označuju početni → supstrat: jabučni, vinski, sladni, špiritni (bijeli) ocat, itd. Često se obogaćuje aromom drugih začina (češnjak, ružmarin, kim, peršin i dr.).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

ocat. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 12.9.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/ocat>.