octeno kiselo vrenje
traži dalje ...octeno kiselo vrenje (engl. vinegar fermentation; njem. essigsaure Fermentation, essigsaure Gärung; rus. уксусное брожение), tradicionalan naziv za mikrobni proces proizvodnje octene kiseline oksidacijom etanola. Hranidbena se podloga (jabučnjak, vino, nehmeljeno → pivo, razrijeđena vodena otopina etanola uz dodatak faktora rasta) nacjepljuje odabranom bakterijskom kulturom (rod Acetobacter) u posebnom bioreaktoru (Fringsov aerator, acetator). Zbog snažne se aeracije i miješanja svaki dan može ispustiti do 2/3 oksidirana → supstrata iz reaktora i nadomjestiti svježim supstratom (polukontinuirani postupak). S obzirom da se u hranidbenu podlogu treba dovoditi zrak (kisik), ne radi se o anaerobnom procesu, tj. vrenju, pa je naziv prema suvremenoj podjeli mikrobnih procesa pogrešan.
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
octeno kiselo vrenje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 12.9.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/octeno-kiselo-vrenje>.