octeno kiselo vrenje

traži dalje ...

octeno kiselo vrenje (engl. vinegar fermentation; njem. essigsaure Fermentation, essigsaure Gärung; rus. уксусное брожение), tradicionalan naziv za mikrobni proces proizvodnje octene kiseline oksidacijom etanola. Hranidbena se podloga (jabučnjak, vino, nehmeljeno → pivo, razrijeđena vodena otopina etanola uz dodatak faktora rasta) nacjepljuje odabranom bakterijskom kulturom (rod Acetobacter) u posebnom bioreaktoru (Fringsov aerator, acetator). Zbog snažne se aeracije i miješanja svaki dan može ispustiti do 2/3 oksidirana → supstrata iz reaktora i nadomjestiti svježim supstratom (polukontinuirani postupak). S obzirom da se u hranidbenu podlogu treba dovoditi zrak (kisik), ne radi se o anaerobnom procesu, tj. vrenju, pa je naziv prema suvremenoj podjeli mikrobnih procesa pogrešan.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

octeno kiselo vrenje. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 12.9.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/octeno-kiselo-vrenje>.