pasterizacija

traži dalje ...

pasterizacija (engl. pasteurization; njem. Pasteurisierung; rus. пастеризация), toplinska obradba prehrambenih proizvoda kojom se uništavaju prisutni mikroorganizmi, bakterije, kvasci i plijesni (neke sporogene bakterije mogu preživjeti). Primjenjuje se za →  konzerviranje hrane niže pH-vrijednosti (tzv. kisele namirnice), voćnih sokova, ukiseljenoga povrća (krastavci, paprika, mrkva), marmelada i dr. Provodi se na temperaturama do 100 °C, u trajanju od nekoliko sekunda do jednoga sata, ovisno o vrsti proizvoda, njegovim fizikalno-kemijskim značajkama, viskoznosti te primijenjenome postupku. Namirnice se pune i zatvaraju u ambalažu, te potom toplinski obrađuju u komornim ili tunelskim uređajima ili se primjenjuje → HTST postupak (visoka temperatura i kratko vrijeme obradbe) tijekom kojega tekuće namirnice prolaze kroz izmjenjivače topline.

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

pasterizacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 6.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/pasterizacija>.