pektin

traži dalje ...

pektin (engl. pectin; njem. Pektin; rus. пектин), složeni visokomolekularni ugljikohidrat biljnoga podrijetla topljiv u vodi, sa svojstvom želiranja. Dobiva se ekstrakcijom iz usitnjenih voćnih lupina ili pulpe uz pomoć vruće vode. Rabi se kao sredstvo za zgušćivanje u proizvodnji džemova i želea. Pektinskih tvari različitih duljina lanaca, složenosti i redoslijeda monosaharidnih jedinica ima najviše u jabukama, kruškama, dunjama i narančama. Glavni je uzročnik zamućenja sokova, pa se uklanja pri proizvodnji bistrih sokova. → depektinizacija

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

pektin. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 15.7.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/pektin>.