peleti

traži dalje ...

peleti (engl. pellets; njem. Pellets; rus. пеллеты), komadići različitih oblika (kuglice, kockice, tablete, granule i sl.) u kojima se neki proizvod pojavljuje na tržištu. Prosječna je veličina čestica 8...15 mm. Imaju ujednačena fizikalna i kem. svojstva, odgovarajuću čvrstoću, veliku nasipnu masu, malu lomljivost i neljepljivost. U prehrambenoj se industriji peleti zamrznute hrane proizvode brzim zamrzavanjem tekuće ili polutekuće hrane u tzv. → pelozamrzivaču. Tako se mogu smrzavati kaše i umaci od povrća, juhe, voćne kaše, miješana jaja (tzv. melanž), usitnjeni mesni proizvodi i dr. Pri uzgoju plijesni u fermentorima u uronjenoj (submerznoj) kulturi izrasli →  micelij oblikuje loptice, tj. pelete, što na kraju proizvodnoga procesa olakšava odvajanje mikroorganizama od podloge i željenoga proizvoda. U obliku peleta (tzv. briketi) na tržište dolazi npr. kruto gorivo (prešana ugljena prašina).

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

peleti. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 24.11.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/peleti>.