rashladna tehnika
traži dalje ...rashladna tehnika (engl. refrigerating engineering; njem. Kältetechnik; rus. холодильная техника), postupci hlađenja tvari odvođenjem topline radi smanjenja unutarnje energije. Posljedica je snizivanje temperature tvari, osim pri promjeni agregatnoga stanja čistih tvari (kondenzacija, zamrzavanje) kada je temperatura stalna. Prirodno hlađenje moguće je ako je temperatura tvari viša od okolišne, pa se spontano uspostavlja toplinska ravnoteža s okolinom (prvi glavni stavak → termodinamike). Hlađenje na temperaturu nižu od okolišne moguće je izvesti samo umjetno, tj. uz utrošak energije (drugi glavni stavak termodinamike). Umjetno hlađenje postiže se → rashladnim uređajima kompresijom pare ili apsorpcijskim rashladnim uređajima. Plinski rashladni procesi manje su učinkoviti, osim pri višekratnoj kompresiji i ekspanziji (tzv. karnotizacija) ili primjenom Stirlingova rashladnoga procesa. → Stirlingov motor
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
rashladna tehnika. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 29.5.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/rashladna-tehnika>.