sterilizacija

traži dalje ...

sterilizacija (engl. sterilization; njem. Sterilisation; rus. стерилизация, стерилизованные), u prehrambenoj industriji, potpuno uništenje ili uklanjanje svih živih mikroorganizama i njihovih spora visokom temperaturom, ionizirajućim zračenjem, ultrazvukom, filtracijom ili kemikalijama. Najčešće se provodi visokom temperaturom (121 °C ili višom), a trajanje ovisi o vrsti namirnice, njezinim fizikalno-kemijskim i reološkim značajkama, načinu pakiranja, ambalažnom materijalu, uređaju za sterilizaciju, početnom broju mikroorganizama i njihovoj toplinskoj otpornosti. Tekuće i polutekuće namirnice steriliziraju se prije punjenja u ambalažu postupkom → HTST, a krute nakon punjenja u limenu ili staklenu ambalažu u autoklavima, gdje sterilizacija uz niže temperature traje dulje. Trajnost je steriliziranih namirnica do godinu dana, a katkad i dulje. → konzerviranje hrane

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

sterilizacija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 25.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/sterilizacija>.