desorpcija
traži dalje ...desorpcija (engl. desorption; njem. Desorption; rus. десорбция), izdvajanje vode iz materijala u okolnu atmosferu kada je vlažnost materijala veća od vlažnosti zraka. Odvija se do uspostave ravnoteže vlažnosti materijala i zraka. U prehrambenoj je industriji važna za određivanje uvjeta skladištenja prehrambenih proizvoda (posebno svježega voća, povrća, ribe, mesa, suhomesnatih proizvoda i sl.) kako bi se spriječilo njihovo sušenje, a time i gubitak mase, smežuravanje površine, narušavanje konzistencije i strukture. Sprečava se uspostavljanjem relativne vlažnosti zraka jednake vlažnosti uskladištenih prehrambenih proizvoda. → adsorpcija, → sorpcija
članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.
desorpcija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 26.4.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/desorpcija>.