enzimska tehnologija

traži dalje ...

enzimska tehnologija (engl. enzyme technology; njem. enzymatische Technologie; rus. технология ферментов), proizvodnja enzima za tržište i njihova uporaba u različitim industrijskim granama. Proizvode se izdvajanjem i pročišćivanjem iz biljnih i životinjskih stanica, tkiva i organa te biosintezom iz → mikroorganizama. Prema čistoći se na tržištu razlikuju čisti enzimi i tehnički enzimski pripravci. Rabe se u prehrambenoj (u pekarstvu, u proizvodnji konditorskih proizvoda, sireva i mliječnih proizvoda, alkoholnih i bezalkoholnih pića, te u preradbi mesa i ribe), u farmaceutskoj (za proizvodnju medicinskih pripravaka ili za obradbu sirovina u proizvodnji lijekova), u tekstilnoj industriji (za obradbu kože, krzna i tkanina), te u proizvodnji organskih kemikalija (acetona, alkohola, butilalkohola, glicerina i organskih kiselina) i deterdženata. U poljoprivredi se rabe za proizvodnju krmiva. → enzimi,  →  kinetika, enzimska

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

enzimska tehnologija. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2024. Pristupljeno 30.4.2024. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/enzimska-tehnologija>.