esteri

traži dalje ...

esteri (engl. esters; njem. Ester; rus. сложные эфиры), organski spojevi koji nastaju reakcijom alkohola s kiselinama uz izdvajanje vode. Jednostavni esteri koji nastaju iz organskih kiselina, opće formule RCOOR, obično su hlapljive tekućine ugodna, najčešće voćnoga mirisa (npr. etil-etanoat, tj. etilacetat CH3COOC2H5, miriše poput staroga vina, metil-propanoat, C2H5COOCH3, poput ananasa, itd.), pa se primjenjuju kao arome u kućanstvu i prehrambenoj industriji. Prirodni → vosak ester je viših masnih kiselina i visokomolekularnih alkohola, a ulja i → masti, tj. trigliceridi, triesteri su (sadržavaju tri esterske skupine) viših masnih kiselina i trovalentnoga alkohola glicerola. Važni esteri anorganskih kiselina esteri su dušične kiseline, nitrati (npr. nitroglicerin, tj. → glicerol-trinitrat, nitroglikol i nitroceluloza koji se rabe za izradbu polimernih materijala i eksploziva), sumporne kiseline, sulfati (npr. karagen koji se rabi u kozmetičkoj industriji i natrijev laurilsulfat, anionski tenzid), te fosforne kiseline, organofosfati (rabe se kao insekticidi, herbicidi, otapala, plastifikatori, itd.). → tenzidi

članak preuzet iz tiskanog izdanja 2007.

Citiranje:

esteri. Tehnički leksikon (2007), mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2025. Pristupljeno 2.6.2025. <https://tehnicki.lzmk.hr/clanak/esteri>.